Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Sentymentalnie
7 décembre 2009

Jin i Jang w Pięciu Przemianach

jin_jan_ona

Wszystko, co nas otacza (więc i my sami) ma dwubiegunowa naturę. Te dwa bieguny to jin i jang - są nierozdzielne, współzależne i nawzajem się uzupełniające.
Tworzą parę jak kobieta i mężczyzna, niebo i ziemia, czerń i biel, pustka i pełnia, plus i minus, zimno i ciepło, dobro i zło.
Jin i jang dotyczy również organizmu człowieka, dzieli organy wewnętrzne na narządy pełne (jin)- wątroba, serce, śledziona, płuca, nerki oraz puste (jang)- woreczek żółciowy, jelita, żołądek, pęcherz moczowy.
Narządy pełne przyswajają, przetwarzają i magazynują energię potrzebną do życia.
Narządy puste odpowiadają za trawienie i wydalanie oraz przekazują energię narządom jin.
Utrzymanie równowagi miedzy jin i jang jest kluczem do harmonii.
Pomaga w tym Zasada Pięciu Przemian(ZPP).

Zasada Pięciu Przemian nie jest żadną nowością, powstała wiele wieków temu z obserwacji przyrody i ludzkiego organizmu, charakteryzuje otoczenie i człowieka żyjącego w danym środowisku, określa pory, klimaty smaki i kolory.

Drzewo
Ogień
Ziemia
Metal
Woda

w teorii Pięciu Przemian symbolizują podstawowe elementy (żywioły).

Żywioły są uszeregowane w następującym porządku:

Drzewo chroni siły żywotne Ziemi
Ziemia hamuje Wodę
Woda gasi Ogień
Ogień topi Metal
Metal ścina Drzewo
Nie można pominąć nawet jednego elementu bez zburzenia całego systemu.
Każdemu elementowi przyporządkowany jest odpowiedni smak, wynikający z natury pokarmu - bo nie oszukujmy się, wszystko co wkładamy do ust ma określoną energię.
Tak wiec:
Drzewo to smak kwaśny
Ogień - gorzki
Ziemia- słodki
Metal - ostry
Woda
słony

I tak np.:

kwaśny to kiszone ogórki, chleb pszenny, pszenica, natka pietruszki, jogurt, twaróg

gorzki - kasza gryczana, kawa, tymianek, majeranek, rozmaryn

słodki - kasza jaglana, marchew, dynia, groch, ziemniaki, słodka papryka, buraki, morele, gruszki, maliny, rodzynki, banany, orzechy, kminek, wanilia, ryby słodkowodne, mleko, miód, oliwa, masło, jajka, majonez, cynamon

ostry - czosnek, por, cebula, chrzan, rzodkiewka, chili, imbir, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, kolendra, curry

słony - soja, soczewica, orzeszki ziemne, sól, wegeta, proszek do pieczenia, ryby morskie, owoce morza, sos sojowy, tamari, miso

Żródło: http://truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com

Publicité
Publicité
Commentaires
Sentymentalnie
Publicité
Archives
Publicité