Jin i Jang w Pięciu Przemianach
Wszystko, co nas otacza (więc i my sami) ma dwubiegunowa naturę.
Te dwa bieguny to jin i jang - są nierozdzielne, współzależne i nawzajem się uzupełniające.
Tworzą parę jak kobieta i mężczyzna, niebo i ziemia, czerń i biel, pustka i pełnia,
plus i minus, zimno i ciepło, dobro i zło.
Jin i jang dotyczy również organizmu człowieka,
dzieli organy wewnętrzne na narządy pełne (jin)- wątroba, serce,
śledziona, płuca, nerki oraz puste (jang)- woreczek żółciowy, jelita,
żołądek, pęcherz moczowy.
Narządy pełne przyswajają, przetwarzają i magazynują energię potrzebną do
życia.
Narządy puste odpowiadają za trawienie i wydalanie oraz przekazują energię
narządom jin.
Utrzymanie równowagi miedzy jin i jang jest kluczem do
harmonii.
Pomaga w tym Zasada Pięciu Przemian(ZPP).
Zasada Pięciu Przemian nie jest żadną nowością, powstała wiele wieków temu z
obserwacji przyrody i ludzkiego organizmu, charakteryzuje otoczenie i człowieka
żyjącego w danym środowisku, określa pory, klimaty smaki i kolory.
Drzewo
Ogień
Ziemia
Metal
Woda
w teorii Pięciu Przemian symbolizują podstawowe elementy (żywioły).
Żywioły są uszeregowane w następującym porządku:
Drzewo chroni siły żywotne Ziemi
Ziemia hamuje Wodę
Woda gasi Ogień
Ogień topi Metal
Metal ścina Drzewo
Nie można pominąć nawet jednego elementu bez zburzenia całego systemu.
Każdemu elementowi przyporządkowany jest odpowiedni smak, wynikający z natury
pokarmu - bo nie oszukujmy się, wszystko co wkładamy do ust ma określoną
energię.
Tak wiec:
Drzewo to smak kwaśny
Ogień - gorzki
Ziemia- słodki
Metal - ostry
Woda – słony
I tak np.:
kwaśny to kiszone ogórki, chleb pszenny, pszenica, natka pietruszki,
jogurt, twaróg
gorzki - kasza gryczana, kawa, tymianek, majeranek, rozmaryn
słodki - kasza jaglana, marchew, dynia, groch, ziemniaki,
słodka papryka, buraki, morele, gruszki, maliny, rodzynki, banany, orzechy,
kminek, wanilia, ryby słodkowodne, mleko, miód, oliwa, masło, jajka, majonez,
cynamon
ostry - czosnek, por, cebula, chrzan, rzodkiewka, chili,
imbir, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, kolendra, curry
słony - soja, soczewica, orzeszki ziemne, sól, wegeta, proszek
do pieczenia, ryby morskie, owoce morza, sos sojowy, tamari, miso